Kedudukan Playstation 4 menegak atau mendatar, yang mana lebih baik?

Mungkin ramai yang tertanya-tanya kedudukan Playstation 4 yang mana lebih baik, menegak (berdiri) atau melintang (baring). Kedua-dua ada kebaikan dan ada keburukannya.

PS4 - Melintang

Kedudukan mendatar (baring)

Kelebihan:
Bluray disk berpusing dengan lebih senyap.
Pemain yang lebih suka pemacu cakera berpusing dengan senyap apabila bermain game, meletakkan PS4 anda dalam kedudukan mendatar akan membantu anda mendapatkan bunyi yang agak perlahan. Cuba fikirkan tentangĀ  graviti apabila meletakkan cakera. Anda meletakkan tekanan yang kurang untuk pemacu cakera apabila diletakkan secara mendatar berbanding kedudukan menegak.

Memberi Penyejukan yang lebih
Konsol permainan zaman sekarang menghasilkan haba lebih daripada konsol-konsol sebelumnya, ia adalah penting untuk PS4 sentiasa berada dalam keadaan yang kepanasan yang minimum mengelakkan bahagian dalaman daripada kepanasan. Jika anda ingin konsol anda untuk mendapatkan udara yang banyak untuk bahagian dalamannya, meletakkan ia melintang akan membantu kerana kedua-dua belah PS4 mempunyai lubang udara masuk.

Cons:
Tidak berapa stabil
Jika anda membuat keputusan untuk meletakkan PS4 dalam kedudukan mendatar, anda cuba tekan sedikit dibahagian logo Playstation dan anda perhatikan bahawa Playstation 4 akan sedikit bergoyang serta tidak stabil . Ia kelihatan seperti bahagian logo Sony tersebut diletakkan kekurangan penyerap getah. Masalah goyang inul bukanlah satu masalah besar sebenarnya, tetapi boleh menimbulkan rasa kurang senang dan risau. Untuk menyelesaikan masalah ini, hanya dapatkan timbunan kertas nipis / kad atau atau apa sahaja dijadikan pelapik untuk mengurangkan goyang inul dibahagian bawah logo Playstation itu.

Mengambil ruang yang banyak
Tidak dapat dinafikan, meletakkan Playstation 4 atau mana-mana konsol sekalipun dalam kedudukan mendatar akan mengambil ruang yang agak lebih. Jika itu masalah yang anda hadapi sekarang, kedudukan menegak adalah untuk anda..

———————————————————————————————————————————————————————-

PS4 - menegak

Kelebihan:
Menjimatkan Ruang
Jika anda tidak mempunyai ruang yang cukup untuk meletakkan PlayStation anda 4 , meletakkan konsol dalam menegak adalah sesuatu yang anda perlu mengambil kira dan terbaik untuk anda.

Nampak Cool ( yer ker??)
Meletakkan PlayStation anda 4 dalam kedudukan menegak menjadikan konsol anda kelihatan sangat bergaya kerana reka bentuk. Jika anda ingin menunjuk-nunjuk konsol anda kepada kawan-kawan anda letakkan ia dalam kedudukan menegak.

Keburukan:
Risikan terjatuh apabila terlanggar
Salah satu risiko yang perlu dipertimbangkan apabila meletakkan konsol anda dalam kedudukan menegak. Jika anda mempunyai binatang peliharaan seperti kucing atau kanak-kanak kecil yang suka bermain-main , terdapat risiko yang anda bakal mengeluarkan poket untuk membeli konsol Playstation 4 yang baru.

Tidak Senyap
Apabila saya meletakkan PS4 saya dalam kedudukan menegak , didapati bahawa konsol tidak begitu senyap seperti apa yang pihak Sony katakan. Bunyi yang keluar dari konsol dari terutama bahagian kipas penyejukan agak kuat begitu juga dengan Hardisknya.

Boleh menyebabkan konsol panas
Perbandingan suhu dari kedudukan mendatar dan menegak, didapat bahawa suhu konsol pada kedudukan menegak sedikit sedikit tinggi berbanding kedudukan mendatar. Ingat, apabila anda meletakkan PS4 dalam kedudukan menegak , anda telah mengurangkan satu lubang untuk angin masuk dimana ia telah berada dibahagian bawah tapak tempat anda menegakkan PS4 anda itu. Tambahan pula, ada kos tambahan untuk anda dimana anda perlu membeli ‘vertical stand’ untuk Playstation 4 anda yang berharga RM99.00.

#mana satu pilihan anda?

digolbot

Seorang peminat game tegar. Konsol pertama adalah Super Nintendo Entertainment System dan game kegemaran ialah Final Fantasy 8. Ingin menjadi seperti Squall Leonhart tetapi tidak kesampaian memandangkan terlebih BMI.

Komen anda?